Masjid Cina Pertama di Malaysia ???

2 02 2009

Dalam perjalanan ke pejabat pagi tadi, sempat saya mendengar Berita Pagi melalui IKIM.FM, antara paparan berita ialah mengenai Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Zahid Hamidi memberitahu sidang akhbar bahawa kerajaan telah meluluskan cadangan pembinaan masjid Cina, dan khabarnya ia YANG PERTAMA DI MALAYSIA. Dan ini sumbernya yang dilaporkan oleh BERNAMA.

http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=387063

PERTAMA DI MALAYSIA ????

Rasanya umum sudah mengetahui, Masjid Cina sebenarnya telah dibina oleh Kerajaan Negeri Kelantan  yang perbelanjaannya melebihi RM9 juta ringgi. Idea membina masjid yang berkonsepkan seni bina Cina ini telah diilhamkan oleh Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat diawal-awal PAS memerintah Kelantan.

masjidcina

cina-2

cina-3

( Masjid Jubli Perak @ Masjid Cina yang berekabentukkan senibina Cina di Rantau Panjang, Kelantan )

Samada Zahid Hamidi betul-betul tidak mengetahui kewujudannya di kelantan atau sengaja tidak mengiktirafnya kerana ia diilhami dari Tok Guru Nik Aziz dan dibina oleh Kerajaan PAS, hakikatnya Kerajaan PAS mendahului dalam membinanya. Mustahil jugak kerana Masjid sebesar itu yang tersergam indah, dan dilaporkan di media-media tidak diketahuinya. Kalau isu kemiskinan di kelantan, yang terperosok dan dalam lubang cacing pun diketahuinya. Tapi kalau Kelantan mendahului dari segi kebaikan dan apasaja yang menaikkan imej PAS di mata masyarakat, secara automatik akan disorok dari pengetahuan masyarakat.

Kelantan Menerajui Perubahan, Membina Masjid Cina, Merintis penubuhan Pajak Gadai Islam, Mengadakan cuti 2 hari seminggu, Menambah cuti bersalin bagi kakitangan wanita dan banyak lagi usaha-usaha lain yang telah dicontohi oleh Negeri-Negeri yang diperintah oleh Barisan Nasional.

Wallahua’lam.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: